opc_loader

Een USB-lader maken van je naafdynamo?

Een USB-lader maken van je naafdynamo?

Stroom onderweg is noodzakelijk als je je telefoon wilt gebruiken om op de fiets te navigeren!

Bij al je fietsvakanties en dagtochten gaat steeds vaker de smartphone, GPS-apparaat en/of powerbank mee op reis. Stroom onderweg is noodzakelijk als je je telefoon wilt gebruiken om te navigeren. Daarvoor kun je een grote accupack meenemen of je fiets voorzien van een USB-stopcontact, ook wel USB-lader of USB-omvormer genoemd.


Je hebt een naafdynamo nodig als stroomopwekker. In de Santos en idworx fietsen wordt altijd de Son naafdynamo gebruikt. Deze geeft zowel belast als onbelast zeer weinig weerstand. Ook is deze goed afgedicht tegen vocht en heeft het hoogste rendement van alle naafdynamo’s. Een naafdynamo maakt wisselstroom en levert meer spanning als je harder gaat fietsen.
Een USB-lader maakt gelijkstroom van deze wisselstroom, daarom ook USB-omvormer genoemd. Een USB-lader wordt parallel aan (of in plaats van) je verlichting aangesloten en kunnen we mooi wegwerken in de voorvorkbuis. Stop je echter of fiets je te langzaam, dan valt de spanning weg. Dit vind je apparatuur niet fijn! Om dit te voorkomen, zijn er omvormers met een buffer. Ook kun je ervoor kiezen om een Powerbank aan de omvormer te hangen en deze als bufferaccu te gebruiken.


De omvormers in ons assortiment zijn:
• Busch & Müller USB-Werk
• Busch & Müller E-werk


USB-werk
De USB-werk levert, verbonden met de naafdynamo, alleen USB-spanning – 5 volt en 550mA. Ook heeft de USB-werk een geïntegreerde bufferaccu om een korte stop te kunnen overbruggen en spanningswisselingen op te vangen. Dat laatste is belangrijk want veel telefoons raken van slag bij geringe spanningsverschillen. De USB werk wordt met alleen een USB kabel geleverd.


E-werk
In tegenstelling tot de USB-werk kan je de E-werk volledig instellen van 0 tot 1400 mA en van 2,8 tot 13,3 volt) Een ander groot verschil is dat de E-werk al vanaf 12km p/u stroom levert en vanaf 17 km p/u je telefoon net zo snel oplaadt als thuis in het stopcontact. De E-werk wordt geleverd met diverse kabels en stekkers voor de meeste apparaten. De E-werk heeft geen ingebouwde buffer-accu, deze moet je er los bijkopen. Busch & Müller heeft een eigen buffer-accu. Het voordeel van deze buffer-accu is dat hij tegelijkertijd kan opladen en spanning afgeven. Ook gaat hij automatisch werken na een stop. Dat is iets wat de meeste bufferaccu’s niet kunnen.

Powerbank
Een powerbank is tegenwoordig een goed alternatief om jouw mobiele apparaten onderweg op te laden. Bij de aanschaf van een powerbank is het belangrijk om te kijken naar de capaciteit, formaat en gewicht. Meestal zwaarder dan een Busch & Müller, maar werkt tot wel een week als je een goede koopt. En in een week heb je altijd wel een keertje een nacht stroom toch….
Het is goed om te weten dat de USB connector eigenlijk niet ontworpen is voor buitengebruik. Dek deze dus goed af en gebruik hem liever niet in de stromende regen. Zo voorkom je dat de connector gaat roesten.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.