opc_loader

Menu

Gastenboek

Johan van Hoof 
Bikefeeling van Hetty en Lauran is een fijne...
Marieke Visser 
In 2019 kocht ik een nieuwe vakantiefiets....
Jason Bergman 
Rechtdoorzee, inzicht en zelfredzaamheid...

Alber Z20 Neodrive-E-bike systeem

Vind je het heerlijk om te fietsen maar zit de lichamelijke conditie niet altijd mee? Dan is een e-bike met het Neodrives systeem een goede oplossing!

Je fietsmaat of je echtgenoot heeft een betere conditie dan jij, fietst veel sneller, of is pas voldaan bij 100+ kilometer.... Dan kan je hem alle bagage geven, de hele vakantie achter elkaar aan fietsen óf je denkt na over een elektrisch exemplaar. Het idee is even wennen, maar het is wel een oplossing. Ook ideaal voor woon-werk verkeer.

De Alber Neodrives is een modulair systeem voor hoogwaardige E-bikes. Het Duitse Alber GmbH is opgericht in 1986en sinds 2012 actief in de E-Bike markt. De Neodrives module bestaat uit een gelijkstroommotor in het achterwiel, een accu op de onderbuis, een display op het stuur en bedieningsknoppen naast het handvat. De Neodrives Z20 motor in het achterwiel is krachtig, geruisloos, trillingvrij en nagenoeg onderhoudsvrij. Dankzij de geïntegreerde krachtsensor en slimme software geeft deze motor een heerlijk natuurlijk en soepel rijgevoel. Hoe harder je trapt, hoe meer kracht de motor levert.
De perfecte interactie tussen rijder en techniek zorgt voor een unieke rijervaring. Perfecte kracht, dynamiek, efficiency en duurvermogen, in combinatie met de hoogste kwaliteit. Ongeacht of het gaat om sportief gebruik, om het rijcomfort te vergroten of om bagage te vervoeren, Neodrives is het universele aandrijfsysteem. Het systeem heeft een makkelijk en goed afleesbaar display. Door Bluetooth is navigatie in verbinding met een smartphone mogelijk.

Voor de elektrische variant van een vakantiefiets is een Santos of idworx uiteraard een uitstekende keuze. Alle voordelen van deze High-end fietsen én elektrisch. Elektrisch ondersteunde fietsen worden vooral gebruikt voor de dagelijkse toer ritten, stadsritjes en woon-werk verkeer. Maar in principe zijn ze óók geschikt als Vakantie E-bike, dus geschikt om tochten van dagen of weken door Europa of verder maken, zelfs met kampeerspullen.

Waarom zou je voor je fietsvakantie kiezen voor 'het duwtje in de rug'?

 • Op een elektrische fiets kun je meer kilometers maken dan dat je op eigen kracht zou kunnen.
 • Op een elektrische fiets houd je gemakkelijk je partner of groep bij met een betere conditie dan jij.
 • Je kunt nu ook een vakantie kiezen door heuvelachtig gebied zonder daar tegen op te zien.
 • Na de fietstocht met e-bike hou je energie over om van de omgeving te genieten.

Een optie zijn de Hope remmen; Geschikt voor lange afdalingen met veel bagage. De sterkste remmen met extra grote (203 mm) en extra dikke (3,5 mm) schijven voor de meeste remkracht.


Voor de krachtige elektrische fietsen gebruiken Santos en idworx de betrouwbare, stille, trillingsvrije en sterke Neodrives motor in het achterwiel. De motor heeft een vermogen van 250 Watt en een koppel van 40NM (direct op het achterwiel en dus sterker dan een 40Nm middenmotor) en valt dus niet onder de speedbikes waarbij een helmplicht geldt. Hierdoor heb je goede tractie en ervaar je heel natuurlijke trapbekrachtiging. Het wiel is makkelijk in en uit je fiets te halen zodat je zelf een band kunt wisselen. De motor werkt geheel weerstand vrij waardoor je lekker licht fietst als je zonder ondersteuning fietst. En niet onbelangrijk: de motor is echt fluisterstil.

De motor heeft in combinatie met de speciale Santos software slimme uiteenlopende ondersteuningsstanden voor enerzijds een grote actie radius en anderzijds genoeg power als je veel trapbekrachting wenst of nodig hebt.

Met een NeoDrive systeem kan je fiets tot 25 km/u in 5 ondersteuningsstanden en 2 regeneratieve standen. Hierdoor wordt er stroom teruggevoerd naar de accu wanneer er bijvoorbeeld naar beneden gereden wordt. De motor past zijn rijgedrag aan op de kracht die gezet wordt door de berijder. Om het omhoog wandelen gemakkelijk te maken heeft het systeem de mogelijkheid van een “mee-loop-hulp”.

Het frame van de Santos E-bike is extra sterk gemaakt bij de Pinion ophanging voor nog een nog stabieler frame.

De accu zit op de onderbuis om je fiets stabiel en het gewicht laag te houden. De Z20 motor komt in combinatie met een Pinion versnellingsbak met 12 of 18 versnellingen. Het bereik is hetzelfde, maar de stapjes tussen de versnellingen zijn anders. Bij de 1.18 is dat 11,5% en bij de 1.12 is dat 17%  Het voordeel van de Pinion versnellingsbak is het gebruiksgemak. Alle versnellingen zitten keurig op een rijtje, je hoeft nooit na te denken en niet bang te zijn voor een scheve kettinglijn. Je kunt uit stilstand én snel schakelen. Het vraagt nauwelijks onderhoud, is extreem duurzaam, mega sterk en robuust. Geschikt voor riem of ketting.

De NeoDrive Z20 motor in het achterwiel heeft de volgende voordelen:

 • Geruisloze en bijna trillingsvrije motor.
 • Kracht op de plaats waar dat het meest directe effect heeft.
 • Geen overmatige belasting van de ketting (of riem) en tandwielen.
 • Goede gewichtsverdeling als de accu in het frame geplaatst wordt.
 • Toe te passen zonder een nieuw frame te moeten ontwikkelen.
 • Onderhoudsvrij (voor Santos heel belangrijk!).
 • Ook achteraf in te bouwen bij fietsen met Pinion.

De eigenschappen van het Neo-Drive Z20 systeem zijn als volgt:

 • Maximaal koppel: 40 Nm
 • Maximaal vermogen: 500 Watt
 • Van 0 naar 100% vermogen in 3 seconden
 • Gewicht: 4 kilo
 • Vijf ondersteuningsstanden
 • Energieterugwinning in afdalingen
 • Softwarematig beveiligd tegen oververhitting
 • De afneembare accu heeft een inhoud van 612 Wh.
   

Voordat je met je E-bike op vakantie gaat moet je beseffen dat je te maken hebt met onderstaande beperkingen.

 • Zware fiets.
 • Beperkte actieradius, vooral met bagage en heuvels.
 • Storingsgevoelige en kwetsbare techniek.
 • Moeilijk of helemaal niet zelf te repareren.

Actieradius: hoever kun je komen met een opgeladen accu?

Dat is wel een aandachtspunt voor e-bikes. Hoe lang de trapondersteuning jou dat duwtje in de rug geeft is afhankelijk van de capaciteit van de accu, de zwaarte van de omstandigheden en de sterkte van de ondersteuning. Zware omstandigheden zijn tegenwind, heuvels, vaak optrekken en met veel gewicht fietsen.De factoren luchtweerstand, rolweerstand, gewicht berijder plus bagage, ondergrond, omgeving en je rijstijl zorgen voor een actieradius van ergens tussen de 50 tot 170 km ….

Als de accu leeg is kan je drie dingen doen:

 1. stoppen voor die dag
 2. pladen en weer verder gaan
 3. een andere accu installeren

Wat beïnvloed de actieradius positief?

 • Een lage ondersteuning stand
 • Een hogere trapfrequentie, meer omwentelingen is efficiënter. Denk aan 75-80 omw/minuut
 • Goede bandenspanning
 • Niet te hoge snelheden, luchtweerstand kan zomaar 30% schelen boven de 22 km/h
 • Een laag gewicht, maar dat is lastiger te realiseren.

Wat beïnvloed de actieradius negatief?

 • Alles wat hierboven staat niet doen
 • Wegrijden in een zware versnelling waarbij je zo snel mogelijk weg wilt zijn.
 • Slecht weer, harde wind
 • Lage temperatuur, rond het vriespunt kan de capaciteit zomaar 20% dalen, dit komt er later weer bij.
 • Leeftijd accu. Na 3 jaar gaat de capaciteit van de accu echt afnemen.

Aangezien de accu meestal niet leeg is direct naast een overnachtingsplaats of stopcontact en het opladen ook wel even kan duren, lijkt de beste optie het meenemen van een extra accu. Ga je kamperen? Neem dan een verloopstekker mee Let er wel op dat als je meerdere accu’s meeneemt je er ook meerdere moet opladen. Is daar tijd genoeg voor zonder dat je ’s nachts je bed uit moet om de accu te wisselen?

Hoe om te gaan met de Neodrives accu?

De accu hoeft niet elke keer aan de lader zodra je klaar bent met fietsen. Wanneer je een stuk gereden hebt en de accu bijna leeg is laad je hem helemaal op. Wanneer de accu nieuw is rijdt hem dan de eerste 3 maal helemaal leeg en vult hem daarna geheel. Zo bereikt de accu zijn volledige capaciteit. Gebruik je de accu een aantal dagen niet dan zal de accu in slaapstand gaan, druk op de knop die op de accu zit om hem te activeren. Gebruik je de accu een langere tijd niet zorg dan dat de accu tussen de 60% en 80% geladen is. Check hem dan minstens elke 3 maanden.  Wanneer de temperatuur onder de 5 graden zakt, leg de accu dan binnen wanneer je deze niet gebruikt.

Je stelt ook de Santos E-bike zelf samen. Elke Santos wordt speciaal voor jou gebouwd. Je kiest de kleur, het  soort lettertype en de kleur van de letters. Je kiest allerlei zaken zoals zadel, stuur en handvatten. De fiets wordt daarmee helemaal naar jouw smaak en voorkeuren samen gesteld. En uiteraard helpen we je graag bij het samenstellen. Bij een idworx zijn de keuzes voor het beste al gemaakt voor je.


 

Ben je op zoek naar een fiets met elektrische trapondersteuning? Met onze elektrische fietsen blijf je moeiteloos in beweging.