opc_loader

Wensenlijst


Fietsgereedschap

Een basis fiets sleutelcursus krijgt iedereen gratis die bij Bikefeeling een fiets koopt. Maar welke reserve onderdelen of gereedschap neem ik mee op reis?

Fietsgereedschap en reserve onderdelen voor onderweg.

Iedere fietstocht kan er van alles mis gaan. Je neemt gereedschap en reserveonderdelen mee om jezelf te kunnen helpen wanneer dat nodig is. Wat je precies meeneemt is niet altijd en voor iedereen hetzelfde en is ook afhankelijk van wat voor fiets je rijdt.
Ga ik naar de bakker op mijn omafiets met terugtraprem of rijd ik Parijs - Dakar met mijn Easy Rohler? Welke vaardigheden moet ik beheersen om met mijn fiets op reis te gaan?
Lees hier meer over wat wij meenemen en wat je zou moeten kunnen op langere fietsreizen met de Idworx Easy Rohler.
 

 

Een overzicht

Fietsreis 100 km
Ontwikkeld gebied

Fietsreis 500 km
Ontwikkeld gebied
Fietsreis +1000 km
Onontwikkeld gebied
Gereedschap      
Banden plak set X X X
Fietspomp X X X
Toiletpapier X X X
Schoonmaakdoekjes X X X
Gereedschapsetje X X X
Tangetje   X X
Kettingspan gereedschap   X X
Zakmes   X X
Steeksleutel 15     X
Magura reparatieset     X
Trekbandjes     X
Ductape     X
Fietshoes     X
       
Reservedelen      
Binnenband   X X
Kettingvet / olie   X X
Buitenband     X
Setje boutjes     X
Voorwielspaken     X
Achterwielspaken     X
Ketting     X
Missing link     X
Binnenkabels     X
       
Vaardigheden      
Band plakken X X X
Wielen uitbouwen X X X
Ketting schoon maken   X X
Ketting spannen   X X
Ketting controleren     X
Remmen afstellen   X X
Kabels afstellen   X X
Balhoofd afstellen     X
Velgen controleren     X
Spaken spannen     X


Gereedschap

Banden plak set en fietspomp

Het bandenplaksetje en de fietspomp behoren traditioneel tot de standaard uitrusting van de fietser. Toch is het gereedschap dat steeds minder vaak tevoorschijn komt. Dat komt door de ontwikkeling van banden die beter bestand zijn tegen lek rijden. De Easy Rohler is standaard uitgerust met de Schwalbe Marathon Supreme. Een band met, naast uitstekende rolweerstand en grip, de beste lekbescherming en een zeer lange levensduur.
Toch zou ik geen verre reizen maken zonder bandenplaksetje, want omdat het setje compact is gaat het altijd mee. De set bestaat uit:
- 2 of 3 bandenlichters
- Schuurpapier
- Lijm die niet verdroogd is
- Plakkers in verschillende maten
- Fietspomp met een aansluiting die past op het gebruikte ventiel. Probeer dat als je een pomp koopt.Laat de band gerust leeg lopen en pomp deze op met de beoogde fietspomp. Dat voorkomt verrassingen onderweg. Wij gebruiken de Mini Morph van Topaek omdat deze gemakkelijk in de stuurtas past en toch redelijk goed pompt. Die ene keer dat ik hem nodig heb red ik mezelf prima. De Turbo Morph pompt beter en heeft een manometer maar is meteen ook een stuk groter.

Toiletpapier en schoonmaakdoekjes

Van bijna alles wat je aan je fiets moet doen worden je handen vies. Wanneer je die onderweg niet schoon kunt maken verminderd dat het plezier in de fietstocht. Wat toiletpapier om iets af te poetsen en speciale doekjes om de vette handen schoon te maken horen bij mij al jaren tot de standaard uitrusting bij langere fietstochten.

Gereedschapset

Gereedschapsetjes zijn in veel uitvoeringen te koop. Ze vormen allemaal een compromis tussen enerzijds klein en gemakkelijk mee te nemen en anderzijds voldoende handig in het gebruik. Ik gebruik al een tijdje de Survival Gearbox van Topeak. Gebruiken? Ja, inderdaad ik heb er een tijdje thuis mee gesleuteld aan mijn fiets om te zien of het voldoet en om te zien of ik er onderweg mee uit de voeten kan. Natuurlijk, mijn handgereedschap is veen handiger en gebruik ik normaal gesproken in de werkplaats. Maar ik weet dat ik me met dit doosje onderweg aardig kan redden.

Op langere reizen neem ik aanvullend mee:
- Een punttangetje
- Speciaal gereedschap om de ketting te spannen
- Een eenvoudig Zwitsers zakmes, al is het maar om 's avonds een fles wijn open te kunnen trekken

Voor het ruigere werk en verre reizen heb je nog wat extra's nodig:
- Steeksleutel 15 om trappers te kunnen (de)monteren
- Een Magura service kit. Deze kit bevat remolie (Royal Blood noemen ze dat), een lange remleiding, spullen om je remmen te kunnen ontluchten en een setje remblokken. Deze set heb ik zelf nog nooit nodig gehad, maar ik heb toch al 2x meegemaakt dat ik iemand onderweg ontmoette die schade had aan zijn Magura's. Het is toch behelpen in Thailand als 1 van je remmen het niet of slecht doet.
- Voor algemeen gebruik neem ik trekbandjes en ductape mee. Daar kun je ongelooflijk veel mee vast zetten, terwijl het betrekkelijk weinig ruimte inneemt.
- De fietshoes gebruik je in de trein en in het vliegtuig. Daarnaast is hij handig als extra grondzeil. De VK super fietspyjama functioneert uitstekend al heb je voor het gebruik in het vliegtuig wel wat instructie nodig om de fiets zo in te pakken dat hij onbeschadigd aankomt op de plaats van bestemming.

Reservedelen

Om te beginnen neem ik normaal gesproken geen reservedelen mee. Voor woon - werk verkeer en tochten in Nederland denk ik dat ik mezelf uitstekend kan redden. Pas wanneer ik verder van huis ga en daarmee de verkrijgbaarheid van onderdelen afneemt ga ik reservedelen meenemen. Dat begint bij middellange fietsreizen met:
- Een binnenband
- Kettingvet of kettingolie

Voor lange fietsreizen wordt het meenemen van reservedelen belangrijk:
  

- Een zelf samengesteld setje M5 boutjes om iets vast te zetten wat los zou trillen