opc_loader

Wensenlijst


Riemaandrijving op de fiets.

De Gates Carbon Drive is een vrijwel onderhoudsvrij systeem dat bij een juiste montage en juist gebruik geen smering nodig heeft en slechts af en toe hoeft te worden nagespannen. Een optimale riemspanning is essentieel voor de probleemloze werking van het Gates riem aandrijfsysteem.

De riemaandrijving is veel besproken met veel meningen. Feit is dat de traditionele ketting als aandrijving op een fiets bij Bikefeeling vrijwel geheel is verdwenen. De huidige idworx en Santos rijder heeft een Gates Carbon Belt drive oftewel: riemaandrijving. De aandrijfriem zoals hij nu toegepast wordt is een ideale en betrouwbare aandrijving. De riem is een snaar gemaakt uit één stuk gemaakt van UV- en weerbestendig polyurethaan rond een carbon kern. Net als een ketting loopt een riem ook over twee tandwielen. Als je voor de eerste keer met een riem rijdt voelt deze gelijk vertrouwd, eigenlijk merk je geen verschil met een ketting. De riem loopt in alle omstandigheden lekker soepel en stil, en gaat heel lang mee. Onze klant met de meeste kilometers met één riem is 64.000 km. Gemiddeld gaat een riem ongeveer 35.000 km mee.

De Gates riem is er in twee uitvoeringen. De Gates Original riem (ook wel CDC of Mudport genoemd) en sinds begin 2012 ook de Gates CenterTrack riem (ook wel CDX genoemd). Santos gebruikt tot en met 2018 als enige merk het slijtvaste CDC systeem op hun Rohloff fietsen. - t/m 2021 garandeert Santos (in samenwerking met Gates) de nalevering van CDC onderdelen.

LET OP: Wij investeren samen met Santos in het merk Santos. Daarom leveren we uitsluitend CDC onderdelen voor Santos fietsen. Bikefeeling levert geen CDC onderdelen voor montage op andere merken fietsen!

Op alle Santos Pinion fietsen én alle idworx fietsen wordt een CDX systeem gemonteerd.

De voordelen van een Gates riemaandrijving (belt-drive):   

  • Schoon, een tandriem heeft nauwelijks smering nodig en blijft zo mooi schoon.
  • Duurzaam, een tandriem gaat ongeveer 2-3x zo lang mee als een goede ketting.
  • Niet bang voor modder, sneeuw en pekel. Sterker nog... hij laat juist dan zijn voordelen zien boven een ketting…
  • Onderhoudsvriendelijk, Afspoelen met water en een beetje smeren met siliconenspray.
  • Een tandriem rekt niet op en hoeft dus nauwelijks na gespannen te worden.
  • Lichtgewicht, lichter dan een ketting.

De nadelen van een Gates riemaandrijving:

  • Een riem mag niet worden geknikt, verkeerd gebogen of klem komen te zitten.
  • Zolang de riem juist behandeld wordt zal hij niet breken, dit is uitvoerig getest. Als een tandriem toch breekt, dan is het niet mogelijk deze te repareren maar zal deze moeten worden vervangen. Een nieuwe tandriem is bijna nergens verkrijgbaar en dus is het raadzaam op lange tochten een reserveriem mee te nemen.
  • Een riem kan soms piepen. Vaak komt dit door vuil op de riem. In de riemwielen zitten gaatjes waar de tanden van de riem invallen. Hierdoor wordt het vuil dat op de riem zit erdoorheen geperst, maar er blijft altijd wat vuil aan de riem hangen. Dit is dus geen probleem. Je kan piepen verhelpen door de riem schoon te maken met een borstel en water. De riem daarna laten drogen en licht in sprayen met Siliconen olie. Als dat niet helpt, het riemtandwiel voor loshalen en 180graden doordraaien.

Belangrijk om te weten is dat je vooraf de voor jou ideale tandwielcombinatie moet bepalen. Je kan niet zomaar een groter of kleiner riemtandwiel monteren om zwaarder of lichter te gaan fietsen. Omdat de spanmogelijkheden van de riem minimaal zijn is het zaak dat de juiste riemlengte wordt gekozen. Bikefeeling zorgt natuurlijk altijd voor een voor jou ideale overbrenging!

Kan een riem overslaan?
Wanneer de riem goed op spanning staat en juist gemonteerd is zal hij niet doorslaan. Ieder idworx en Santos frame is extra stijf en precies recht waardoor de tandwielen altijd mooi in lijn staan, ook onder zware belasting. Een riem heeft de neiging om de vorm van een cirkel aan te nemen wanneer hij ontspannen is waardoor deze niet goed om het achter tandwiel ligt als hij slap staat. Daarom is door Rohloff een "Snubber” verplicht gesteld op riemaangedreven Rohloff fietsen. Een Snubber is een rolletje dat op ca 1,5 mm van de riem is gemonteerd bij het achter tandwiel. Wanneer de riem de neiging zou hebben om over te slaan verhinderd de Snubber dit door de riem terug te drukken op het tandwiel. Dus bij een juiste riemspanning onmogelijk! Controleer daarom regelmatig de spanning van de riem, hier heeft Gates een mooie App voor.

Wij vinden we het belangrijk dat iedereen de juiste fiets kiest. Daarom hebben we fietsen met riem- én met ketting-aandrijving. Dus kies wat het beste bij je past. Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een proefrit en ervaar zelf hoe een idworx of Santos fiets met een riemaandrijving rijdt!


James Bowthorpe heeft een wereldrecord gevestigd op een Santos Travelmaster met riemaandrijving: 29065 kilometer in 175 dagen, met bagage! Conclusie: Een tandriemfiets doet gewoon wat 'ie moet doen: rijden!

Handleiding  van de riemaandrijving in combinatie met  Rohloff.