opc_loader

Menu

Framemaat, Geometrie & zithouding

Je lengte is maar gedeeltelijk bepalend voor je framemaat.

Ook de verschillende lichaamsverhoudingen spelen een rol.

De één heeft een lang bovenlijf met korte benen en de ander een kort bovenlijf met lange benen en armen. Deze verschillen in rug- en armlengte geven soms een andere framemaat dan je op basis van lengte zou verwachten.

De verzameling afmetingen en hoeken van een frame noemen we de ‘geometrie’. Deze  geometrie past bij een bepaald gebruiksdoel, gewenst rijgedrag en soort zithouding. Maar de geometrie is slechts ten dele verantwoordelijk voor de manier waarop je op de fiets zit. Meerdere framevormen kunnen leiden tot één en dezelfde zithouding. Tegelijk kunnen er op één frame meerdere zithoudingen worden toegepast door stuur en stuurpen te verstellen of te verwisselen. Een Idworx Easy Rohler is hier een mooi voorbeeld van. Deze fiets kan je van heel sportief tot redelijk rechtop fietsen.

Ieder frame heeft zo zijn eigen verstelmogelijkheden voor het zadel en het stuur. Bikefeeling weet welke eigenschappen de verschillende Idworx en Santos frames hebben,  kent de mogelijkheden én de grenzen van de fiets. Ook kunnen wij zien of de maat goed is en of uw houding klopt, zonder u eerst op te meten.

Eigenlijk zijn er maar twee maten van de fiets bepalend voor de zithouding: de afstand van zadel naar stuur en de hoogte van het stuur ten opzichte van het zadel. Het zadel is ver verstelbaar maar het stuur veel minder. Daarom is de hoogte van het balhoofd (de buis waar de voorvork en het stuur aan vast zitten) de belangrijkste maat voor welke zitposities er met een bepaalde fiets wel of niet mogelijk zijn.

Bikefeeling geeft u de garantie dat u uiteindelijk lekker op uw fiets zit!