opc_loader
Zoeken
Gastenboek
Henk Meijerink 
Na jaren wikken en wegen, van het ene...
Els Verschoor 
"Ja, Els, je doet het goed!", moedigde...
Francky Janssens 
We vonden Hetty en Lauran via onze zoektocht...

Travel Lite

De Santos Travel Lite is een sterke vakantiefiets en/of een betrouwbare woon-werk fiets. Tijd om te vertrekken dus!
Genoemde prijs is de basisprijs Rohloff+riem van deze fiets.

5.705,00
Kenmerken
Santos Lite serie:
Rohloff en Magura HS33 FirmTech velgremmen
Beschrijving

De Travel Lite is Santos chique alleskunner, een oersterke, betrouwbare, strakke, lichte en snelle vakantiefiets en/of woon-werk fiets die je overal brengt.

Kenmerken:

 • Betrouwbare pakezel tot 55kg bagage, ook op het damesframe!
 • Véél en vér fietsen Stabiel en comfortabel frame
 • Zorgeloos fietsen, weinig onderhoud door gebruik van top componenten
 • Betrouwbaar en gebruiksvriendelijk
 • Probleemloze Rohloffnaaf.
 • Hydraulische FIRMtech remmen
 • Altijd verlicht met de SON verlichtingsset, Stekkerloze naafdynamo.
 • Multi-inzetbaar Verschillende banden en dragers mogelijk
 • Bewezen 'Travel' waardig

Aandacht voor detail:

 • Eccenter
 • Modulaire kabelgeleiders
 • Vaste achterpadden
 • Antidoordraai balhoofd
 • Santos riemopening

Frame en rijeigenschappen

De Travel Lite is stabiel en voelt zeer solide aan, en is geschikt om véél te fietsen met of zonder bagage. De frameverhoudingen zijn goed uitgekiend. Hij heeft een comfortabele zit voor zowel rijders die graag diep zitten als de liefhebbers van een wat hoger stuur. Het stijve frame stuurt je strak door de bochten, houdt je stabiel met afdalen en voelt efficiënt bij elke trapbeweging.  Een goede vakantiefiets moet een stijf en zo stabiel mogelijk frame te hebben. Dat heeft Santos goed begrepen, het frame is gemaakt van oversized aluminium buizen met mooi glad geslepen lasnaden en voelt zeer strak en solide aan, ook onder belasting van een complete kampeeruitrusting. De Travel Lite is Santos mooist afgewerkte frame omdat het is ontworpen voor één type rem en transmissie. Geen overbodige nokjes, mooie kabelloop, glad afgewerkte lasnaden, een semi-geïntegreerd balhoofdstel en mooie Firmtech remnokken. Santos heeft gezorgd voor een vloeiende loop van de versnellingskabels. Er loopt nergens een bocht teveel of te krap, wat zorgt voor een minimale slijtage van de kabels en een lekker soepel schakelgedrag.
Santos heeft voor de nieuwste toer- en trekkingfietsen twee speciale lichtgewicht achterdragers ontwikkeld, die exclusief voor Santos door Tubus gemaakt worden, een lite drager geschiktvoor 15 kilo bagage, en een XL drager voor volle bagage tot 45 kilo.

Zorgeloos fietsen

Weinig onderhoud:  Rohloff naaf, Pinion versnellingsbak, riemaandrijving  en FIRMtech remmen.
De Travel Lite is uitgerust met de meest duurzame en onderhoudsarme componenten, zodat je zorgeloos véél kilometers kunt fietsen. De betrouwbare en gebruiksvriendelijke interne versnellingen van Rohloff in combinatie met de Gates tandriem en hufter-proof Magura FIRMtech remmen zorgen daarvoor. Dit maakt de Travel Lite een ideale vakantiefiets én duurzame forenzenfiets.

Riemaandrijving

De tandriem vergt nauwelijks onderhoud, hoeft niet gesmeerd te worden, heeft geen last van nattigheid en blijft ook in de modder lekker soepel draaien. Je hoeft de tandriem enkel zo nu en dan met de tuinslang af te spoelen en heel soms moet je hem even naspannen. De belt loopt wel soepeler als je deze inspuit met een beetje silliconenspray! Om de tandriem te kunnen spannen en uit te lijnen is het frame voorzien van een excentrische trapas; een grote draaibare bus waarin de trapas uit het midden zit. Je brengt de riem op spanning door twee bouten onder het bracket los te draaien en de bus iets te verdraaien en dan beweegt de trapas een paar millimeter naar voren. De uitlijning van de riem corrigeer je door de bus iets naar links of rechts te schuiven, waarbij een halve of een hele millimeter al voldoende is om de tandriem vrij van de opstaande rand aan het tandwiel te laten lopen. Als je bij ons een fiets koopt doet Lauran dit voor bij de eerste beurt. Met de standaard tandwielverhouding van 55 tanden voor en 22 tanden zijn klimmen tot 18 procent haalbaar. Je kan het hele versnellingbereik een stukje naar beneden brengen door een 50-tands voortandwiel te monteren. Dan gaan de klimmetjes net even wat makkelijker. Als je gewend bent om veel op souplesse te rijden of een langzame klimmer bent, dan kan je dit al bij de aankoop van de fiets laten doen.

Het achterwiel zit gestoken in vaste, verticale uitvalpadden, waardoor een correcte positie en uitlijning van het achterwiel altijd gegarandeerd is en het uitnemen van het achterwiel in geval van een lekke band erg makkelijk is.

Hydraulische Magura FIRMtech remmen

Op de Travel Lite zitten hydraulische FIRMtech HS33 remmen van Magura. Deze zijn robuust, duurzaam en, de naam zegt het al, ‘firm’ ofwel krachtig en god te doseren. Door het volledig gesloten systeem zijn ze ook erg bedrijfszeker en onderhoudsvriendelijk. De Firmtech remmen onderscheiden zich van de standaard Magura-remmen door de bevestiging aan het frame. Ze zijn zowel voor als achter aan de achterkant van de vorkpoten vastgelast. Zo krijg je een oplopende rem die zichzelf steeds strakker vastklemt als er hard geremd wordt. Met een stelwieltje aan de remhendel bepaal je zelf of de rem agressief bijt of juist een vriendelijke lange slag toelaat. Dat je de remmen niet af kunt stellen is erg fijn, want zo kan je er ook niets aan verprutsen. Wanneer een remblok vernieuwd moet worden draai je de rem open en klik je het versleten blokje eruit en de nieuwe erin. Klaar!

Kies je voor SON verlichting dan krijg je een mooie Edelux koplamp met op een Santos lamphouder. Verkrijgbaar in 6 kleuren, net als de bijbehorende Son naafdynamo en bedraad Son achterlicht. Storingsvrij en licht als van een motorfiets! De naafdynamo is ook geschikt om een stroomvoorziening op je fiets te maken om bv je navigatieapparaat of telefoon op te laden.

Wielen en banden

De wielen van de Santos gespaakt tot een goed stijf geheel. Dat stuurt strak, kan veel gewicht aan en blijft lang heel. De spaaknippels zijn verlijmd om lostrillen tegen te gaan. Santos biedt meerdere soorten banden aan. De ruimte tussen de vorkpoten en binnen de spatborden is ruimschoots voldoende voor 55 mm dikke banden. Zonder spatborden kunnen er zelfs 60 mm banden op. Een dikke band rijdt in combinatie met de bijbehorende lage luchtdruk erg comfortabel. Daarnaast levert het, afhankelijk van de bandenkeus, op ruwere ondergrond een lagere rolweerstand op! De minimale druk hangt af van het gewicht van berijder en bagage, de kwaliteit van de weg en de snelheden in de afdaling. Ergens tussen de 1 en 3 bar, experimenteer hier gerust mee.

De Santos Travel Lite is een custom-built trekkingfiets, wat betekent dat je hem aan de hand van een uitgebreide optielijst zelf kunt samenstellen en uitgebreid aan je wensen kan aanpassen.

Enkele opties zijn:

 • Rohloff-naaf versnellingsbak met tandriem of ketting.
 • Schijfremmen of Magura Firm Tech hydroulische velgremmen.
 • Batterijverlichting of verlichting met SON of Shimano naafdynamo's.
 • Chris King en SKF lagers (zeer duurzaam).
 • Rohloff-naaf of Pinion in gepolijst zilver of geanodiseerd zwart, rood, oranje, groen of blauw.
 • Velgen met een slijtvaste ceramische coating op de remvlakken.
 • Diverse zadels, sturen en handvatten.
 • Diverse pedalen, met of zonder kliksysteem.
 • Diverse soorten bagagedragers en lowriders.

Hulp nodig om jouw betrouwbare, onderhoudsarme en comfortabele Travel Lite vakantiefiets samen te stellen?  Wij helpen je graag, uit eigen ervaring, om de juiste keuzes te maken. Bikefeeling biedt zelfs nog meer mogelijkheden dan Santos zelf!

Extra informatie

Geometrie Travel Lite

Alle maten zijn gegeven in millimeters, tenzij anders aangegeven.

Maat Zitbuis
lengte
Bovenbuis lengte Overstap hoogte Balhoofd hoogte Balhoofd - Dropout
Heren
49 cm 490 575 799 908 602
53 cm 530 590 822 911 602
57 cm 570 600 853 932 622
61 cm 610 610 883 951 642
65 cm 650 620 913 969 662
* Gemeten met de Schwalbe Marathon Supreme 50 mm band.

De Travel Lite getest door de Volkskrant. - juli 2021

Foto's van klanten:


Beoordelingen (2)
Travel Lite heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Travel Lite


Laatst bekeken items
5.705,00