opc_loader

De maten van je fietswiel, velg en band?

De maten van je fietswiel, velg en band?

Vroeger werden banden meestal met een inchmaat aangeduid, bijvoorbeeld 28 x 1 5/8 x 1 1/2. De inch-maat bestaat uit drie delen. Het eerste cijfer geeft de diameter aan. Het tweede cijfer de hoogte en het derde cijfer de breedte. 28 x 1 5/8 x 1 ½ is dezelfde band als een 40-622.
Door deze verschillende maataanduidingen ontstond verwarring. Daarom wordt tegenwoordig wereldwijd gebruik gemaakt van de ETRTO maataanduiding. ETRTO is de afkorting van European Tyre and Rim Technical Organization. Deze maat bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft de breedte van de band aan (mm), het tweede getal de diameter van de velg (mm). Voor het omrekenen van oude maten naar de nieuwe maten zijn tabellen beschikbaar.


Banden met een gelijke diameteraanduiding - het tweede getal van de ETRTO-maat - zijn onderling uitwisselbaar.

Op een velg met een diameter van 622 millimeter, op de meeste idworx en Santos vakantiefietsen, past bijvoorbeeld een band met de maat 50-622. Maar er zou ook een 42-622 of een 55-622 op kunnen. Wel moet je kijken of de band in je frame past, dus of deze past tussen de voorvork en/of achtervork, het spatbord en de remmen. De breedte van de velg is ook van belang. Een smalle band past niet op een brede velg en andersom.

Bij velgen wordt de inchmaat nog steeds gebruikt; 26, 27.5, 28 en 29 inch.


28 inch betekent dus een diameter van 28 inch = 28 x 2,54 = 71,12 cm.


26 inch
De kleinste wielmaat, 26” was tot een paar jaar geleden de standaard voor wereldfietsers. Het belangrijkste argument om voor 26” te kiezen was wereldwijde verkrijgbaarheid en sterkere wielen. Tegenwoordig worden 26 inch fietsen vooral gemaakt in de kleinere maten omdat de fiets dan mooi in balans is. Er zijn ook mensen die het directere stuurgedrag van 26” veel fijner vinden en daarom voor 26"kiezen.


28 inch
28” velgen zijn tegenwoordig de standaard. Deze velgen zijn tegenwoordig ook zeer sterk, de bandenkeuze is groot en de verkrijgbaarheid elders op de wereld wordt steeds groter. Met 28” heb je de mogelijkheid voor bredere banden. Ook rolt je fiets makkelijker, ook over onverhard terrein.


Een 29 inch – of twenty-niner – wielmaat is een 28 inch velg met minimaal 50mm brede banden.

Jaren geleden door Gerrit Gaastra van idworx op de markt gebracht en nu de norm op bijna al onze fietsen. De dikke ballonbanden zijn erg comfortabel want ze absorberen schokken nóg beter. Het wiel rolt eenvoudiger over obstakels en de bredere banden geven meer grip.


27.5 inch
De 27.5 inch wielen zitten tussen de 26” en 28/29” in en worden gebruikt in combinatie met nóg dikkere banden. Deze tot 70mm bredere banden geven nog meer comfort, zeker op slecht wegdek. Ze absorberen schokken nog beter, rollen eenvoudig over obstakels heen en zijn wendbaarder dan 28”.

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED