opc_loader

Wensenlijst


Elektrische Fiets Opvoeren - Harder dan 25km/h?

Elektrische Fiets Opvoeren - Harder dan 25km/h?

Opvoeren e-bike


Bikefeeling krijgt regelmatig het verzoek om de Santos of idworx E-bike op te voeren. Nu is een opgevoerde e-bike, een die boven de 25 kilometer per uur trapondersteuning biedt, onder voorwaarden toegestaan. Je moet je opgevoerde fiets dan laten keuren bij het RDW en die moeten kijken ofdat je fiets voldoet aan alle eisen die bij een speed pedelec horen. Omdat de hogere snelheid extra gevaar met zich meebrengt, gelden voor een speed pedelec andere regels. Niet meer op de gewone fietspaden, kentekenplaatje, WA-verzekering, speciale fietshelm en zijspiegel zijn vanaf dat moment verplicht.  In de praktijk laten de meeste mensen deze keuring niet doen en dan is het een illegaal opgevoerde elektrische fiets.

Nu heeft een oPinion-E, een Travelmaster 3+ of Travel Lite-E een heel sterk en stabiel frame, een sterkere Neodrives motor en zeer goede schijfremmen. Moet toch kunnen denken veel klanten….

Een elektrische fiets opvoeren is in principe vrij eenvoudig om te doen. E-bike motoren zijn namelijk begrensd op 25km. Deze kan je omzeilen door het gebruik van opvoerchips of softwarematige aanpassingen. Je motor veronderstelt zo dat de maximale snelheid van 25 kilometer per uur nog niet is behaald en geeft nog steeds trapondersteuning, ook al ligt je snelheid al hoger.


Het opvoeren van een e-bike heeft als enig voordeel dat je sneller gaat, voor de rest kent het alleen maar nadelen.


Met een te hoge snelheid kun je gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken.  Stel, je veroorzaakt letsel. Als je fiets is opgevoerd en de te hoge snelheid is (mede) de oorzaak van het ongeval, dan kan dit gevolgen hebben voor je verzekering. Dekt deze de schade niet, dan moet je die zelf vergoeden. Dat bedrag kan behoorlijk oplopen als er letsel bij de tegenpartij is.
Doordat de fiets anders wordt gebruikt en zwaarder wordt belast dan waarvoor hij bedoeld is, zullen onderdelen ook sneller verslijten. Je loopt het risico de garantie op je fiets te verliezen. Want ook Santos en idworx waarschuwen dat de garantie vervalt wanneer blijkt dat een fiets opgevoerd is.


Bikefeeling zegt dus altijd duidelijk nee! Wij willen geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor ongelukken en letsel door een opgevoerde E-bike.

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.