opc_loader

Wensenlijst


Fietsonderhoud bij idworx en Santos fietsen.

Fietsonderhoud bij idworx en Santos fietsen.

Fietsonderhoud bij idworx en Santos vakantiefietsen, toerfietsen en Elektrische fietsen.

Als je je fiets regelmatig gebruikt zal er, zelfs bij een idworx of Santos, slijtage aan onderdelen optreden. Door goed voor je fiets te zorgen, ook in de winter, kun je erger voorkomen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt verlengt de gebruiksduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast kun je zelf wat klein onderhoud aan je fiets uitvoeren. Het kost weinig tijd en zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft rijden. Door weer en wind.

Als je bij ons een fiets hebt gekocht adviseren wij om na ongeveer 3 maanden of 500-1000 kilometer langs te komen voor de een eerste instructiebeurt en daarnaast jaarlijks onderhoud te laten verrichten. Goed onderhoud is niet alleen van belang voor je fietsplezier, maar ook voor het behoud van de garantie op je fiets. Wanneer u veel fietst en/of ver weg woont, is het altijd lastig om het juiste moment te vinden om uw fiets een onderhoudsbeurt te laten geven. Daarom werken we altijd op afspraak, en (bijna) altijd klaar terwijl u wacht, meekijkt of meehelpt.

Tijdens de eerste instructiebeurt laten we je zien wat je best zelf kan doen: Wielen in en uit de fiets halen, riem of ketting spannen en remmen schoonmaken en bijstellen bijvoorbeeld. Je leert daardoor je fiets beter kennen en wordt er vertrouwd mee. Je kunt zelf inschatten of je bepaalde onderdelen moet verstellen, repareren of vervangen voordat het stuk gaat. Zo kun je bijvoorbeeld de speling op je balhoofd oplossen zodat je niet de lagers hoeft te vervangen omdat je te lang hebt doorgereden. Mocht het onderweg niet lukken, we zetten altijd ons telefoonnummer achter op de fiets en Lauran kan blindsimultaan sleutelen.

Fiets schoonmaken

Maak je fiets van boven naar onderen schoon met een borstel en een warm sopje. Daarna afspoelen met de tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger! Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van de versnellingsnaaf, trapas, etc. Laat de fiets goed drogen.

Riem of Ketting smeren

Smeer een riem of ketting alleen als deze erom vraagt. Teveel olie is erger dan te weinig, er zal vuil in blijven hangen wat de levensduur sterk verkort. Dus als een riem piept spuit je deze in met dunne laag siliconenspray. Een ketting smeer je met ongeveer 10 druppels (Rohloff) kettingolie. Draai de riem/ketting een paar keer rond, voor- en achteruit, zodat de olie zich goed verspreidt.

Remmen controleren

Als u de remgreep (te) ver moet indrukken kunt u dit bijstellen. Aan de voorkant van uw remgreep zit een stelschroef, deze kunt u een paar slagen geven waardoor je de slijtage van de remblokken corrigeert.

Bandenspanning

De bandenspanning van een fiets is zeer bepalend voor de rolweerstand van de band. Hoe hoger de bandenspanning, des te lager is de rolweerstand. Met de juiste bandenspanning is de kans op een lekke band nog kleiner en gaat de band langer mee. Welke bandenspanning het beste is voor uw fiets hangt af van de breedte van uw fietsband en de belading. Tip: Met een bandenspanningsmeter kan je gemakkelijk uw bandenspanning meten.

Extra onderhoud voor de winterperiode

Voor de echte fietser maakt het natuurlijk niet uit of het zomer of winter is. Zout en pekel zijn erg slecht voor je fiets. Maak je fiets daarom regelmatig goed schoon als je door de pekel hebt gefietst en zet deze bij voorkeur op een warme en droge plaats. Ook zijn er speciale winterbanden met een beter profiel, of zelfs spikes, voor glad en nat weer en hebben hierdoor een betere grip.

Regelmatig een onderhoud buurt kost weinig moeite, je fiets blijft soepel rijden, de slijtage is minder en je fiets blijft er goed uitzien.

Wat moet je in ieder geval een keer per jaar doen aan je fiets?

  • Maak je fiets grondig schoon. Tijdens het schoonmaken kom je mogelijk gebreken aan je fiets tegen.
  • Controleer of alle bouten en moeren nog vastzitten. Deze willen wel eens los lopen als je veel over slechte wegen fietst.
  • Controleer de bandenspanning en de buitenbanden op slijtage, scheurtjes en zwakke plekken.
  • Controleer de verlichting en maak het glas van de koplamp schoon.
  • Maak de zuigers van de remmen schoon en controleer de toestand van de remblokken.
  • Loop de zijkant van je velgen of remschijven regelmatig na. Verwijder olie, vet, zand en modder voor een betere remwerking. Door zand te verwijderen verleng je bovendien de levensduur van de remblokjes en velg.
  • Controleer of er geen speling in het balhoofd zit. Dit doe je door naast je fiets te gaan staan en de voorrem in te knijpen en je fiets langzaam naar achter en naar voren te bewegen. Het balhoofd moet spelingvrij zijn.
  • Haal het EBB uit elkaar, maak goed schoon en voorzie het van nieuw vet.
  • Ga na of er geen spelling in crankstel zit.
  • Controleer de riem- of ketting spanning.
  • Ga na of de riem/ ketting, en/of tandwielen vervangen moeten worden.
  • Controleer het lakwerk van het frame.
  • Verwijder de pedalen, om te voorkomen dat deze vast komen te zitten.
  • Verwijderen de zadelpen en stuurpen, maak deze goed schoon en vet ze opnieuw in.
  • Ververs de olie van je Rohloffnaaf eenmaal per 5000 kilometer of eenmaal per jaar.
  • Ververs de olie van je Pinion versnellingsbak eenmaal per 10.000 kilometer of eenmaal per jaar.

Onderhoud elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft meer onderhoud nodig dan een fiets zonder ondersteuning, en nog wat extra aandacht in de wintermaanden. Door de kou neemt de capaciteit van de accu van de e-bike af. Dit betekent dus ook: een kleinere actieradius. Met onderstaande tips verleng je de levensduur van je accu:

  • Bewaar de accu van je elektrische fiets op een droge plek tussen de 10 graden en 30 graden, het liefst op kamertemperatuur.
  • Laad de accu het liefst op kamertemperatuur op. Het laden duurt bij koud weer een stuk langer.
  • Berg de accu niet leeg op, maar zorg dat deze liefst minimaal voor de helft vol is.
  • Laad de accu minimaal om de maand op als deze voor langere tijd niet gebruikt wordt. Want door een leeggereden accu in de kou op te bergen kan diepontlading ontstaan. Hierbij raakt de accu als het ware te leeg en wordt de accu onbruikbaar.
  • Het Lcd-display van je e-bike kan tijdens koude dagen trager reageren dan gebruikelijk. Bewaar een afneembaar display binnen als temperaturen dalen tot het vriespunt.
  • Wat we extra doen bij een beurt van een E-bike is de computer uitlezen en eventueel de software updaten.

Ook voor de beste service na aankoop van je fiets ben je bij Bikefeeling aan het juiste adres.

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.