opc_loader

Rohloff garantie bij olieverlies SPEEDHUB.

Rohloff garantie bij olieverlies SPEEDHUB.

Je Rohloffnaaf is gevuld met olie om het binnenwerk te smeren. Deze olie wordt in de naaf gehouden met oliekeerringen. Deze afdichtingen zijn niet 100% dicht. Dit omdat er luchtdrukverschillen optreden door grote temperatuurwisselingen of B.V. vervoer in een vliegtuig! Lucht kan dus ook van binnen naar buiten. Hierbij kan een klein beetje olie mee komen, we noemen dit zweten. Bij hogere temperaturen komt dit eerder voor omdat de olie dan dunner is. Lekken kan ook veroorzaakt worden doordat het wiel horizontaal vervoerd is. De olie ligt dan tegen de (niet 100% dichte) afdichting aan en kan daardoor nog enige tijd olie zweten. Lichte olievlekken rond de afdichting zijn hierom normaal. Het is voor Rohloff makkelijker om 100% dichte afdichtingen te maken, maar dan zou jij veel zwaarder moeten trappen


Wanneer er onder je naaf druppels hangen, en er olie op de grond ligt, lekt je naaf. Géén Paniek!

De SPEEDHUB is gevuld met 25ml smeerolie, maar heeft slechts 7ml nodig. De overige olie dient als demping van het geluid dat de naaf maakt. Er wordt dus rekening gehouden met zweten en enige lekkage.

Rohloff garandeert overigens 1 jaar of 5000 km storingsvrije werking zonder olie in de naaf. Hierna wordt een oliewissel voorgeschreven die ervoor zorgt dat de verdwenen olie vervangen wordt. Meestal stopt een olieverlies vanzelf.

Als je naaf olie lekt kun je hem bij Bikefeeling inleveren. In principe doen we dat alleen als je je fiets bij ons hebt gekocht.
Dit kan niet tijdens het fiets seizoen (mei-september) behalve als je een fiets met schijfremmen hebt.

Test eventueel zelf bij olieverlies van de SPEEDHUB naaf:

  • Zijn alle deksel schroeven voorhanden en gelijkmatig vast (3Nm)
  • Zijn alle asplaat schroeven (5 of 6 stuks) aanwezig en vast (3Nm)
  • Is de olie vul schroef voorhanden en dicht (niet dieper indraaien als de huls)

Is het olieverlies na vervoer in bv auto of vliegtuig begonnen, of nadat de fiets heel schuin heeft gestaan? Dit stopt vanzelf weer. Een echte olielek is te herkennen als er direct na de wissel veel olie uitloopt.


Belangrijk:

  • Naven met schijfrem moeten bij olieverlies op de schijfkant meteen naar de Rohloff service. Want olie op je schijf is niet goed voor het remgedrag van je fiets…
  • Als we naven zonder schijfrem, in het seizoen (mei-september) wegens olieverlies opsturen moeten wij de afdichtingskosten, 140 euro, extra doorberekenen. Tussen oktober en april betaal je alleen de oliewissel. Behalve als je naaf nog geen twee jaar oud is.

Rohloff garantie wordt verleend over de eerste twee jaar van de naaf, ongeacht welke eigenaar, mits originele aankoop bon van de naaf aanwezig is.

Onze ervaring is dat eerste eigenaren die problemen hebben na deze twee jaar altijd onder de coulance regeling vallen. Wij sturen het wiel naar het Rohloff servicecentrum Nederland; Elan. Zij mogen oliekeerringen vervangen.

Meer info over de techniek van de Rohloffnaaf vindt je hier.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.