opc_loader

Wat weegt een vakantiefiets? En wat is de invloed van het gewicht van je fiets?

vakantiefiets-gewicht

Eerst de theorie achter: "Je verbruikt minder energie als je fiets minder weegt want het vermogen van je spieren en hart-longsysteem veranderd niet".

ADV is het vermogen dat je gedurende een uur vol kunt houden en wordt uitgedrukt in Watt per kg. Dit is omgekeerd evenredig met je totale gewicht; je eigen gewicht plus het gewicht van je fiets plus eventuele bagage. Dus: hoe lager het gewicht van je fiets is, hoe hoger je ADV en hoe beter je fietsprestaties. Je zou dus zeggen:

“Het gewicht van mijn fiets is een belangrijke factor voor mijn fietsprestaties”
Dit klopt natuurlijk, MAAR.... Hoe belangrijk zijn je prestaties op fietsvakantie? En als je zelf 80 kilo weegt, en je neemt 20 kilo bagage mee, doet het gewicht van je fiets er dan nog toe…

Als je op fietsvakantie bent is snelheid meestal niet zo belangrijk. Je hebt immers vakantie!
Wat je wel wilt is een probleemloze fiets die al je bagage mee neemt. En waar je comfortabel uren achter elkaar op kan zitten. En waar je niet aan hoeft te poetsen. Dáár wordt je blij van. Een vakantiefiets moet ‘sterk’ en ‘stijf’ zijn. Dat is belangrijker dan ‘licht’ en ‘snel’.

Een gemiddelde Santos of idworx vakantiefiets weegt rond de 18-19 kg. Dit gewicht zit in de combinatie van een stabiel frame van aluminium of titanium, met een sterke stalen of aluminium voorvork. Tel daarbij alle noodzakelijke extra's zoals stevige bagagedragers, bredere banden en meerdere versnellingen in de Rohloff of Pinion op. Met je keuzes van onderdelen heb je daarom wel enige invloed op het totaalgewicht van je fiets. Een Pinion P1.18 is bijvoorbeeld een kilo zwaarder dan een Rohloff.

Wanneer je snelheid wel belangrijk vindt is er bij Bikefeeling keuze uit de Race-Lite en Trekking-Lite van Santos. En de Lite modellen van idworx. Deze wegen tussen de 16-17 kilo. Bij de Lite fietsen wordt dit lagere gewicht bereikt door een wat slanker en sportiever design en smallere banden. En door zoveel mogelijk onderdelen van de fiets te vervangen voor een lichtgewicht variant, of weg te laten. Natuurlijk zijn deze fietsen ook steeds sterk en duurzaam. Maar dit zijn de Creditcard vakantiefietsen, dus alleen voor een minimum aan bagage.

Bij Bikefeeling praten we over maximaal vier kilo verschil tussen de lichtste en zwaarste fiets in ons assortiment. De E-bikes niet meegerekend natuurlijk! Deze paar kilo verschil merk je vooral bij het klimmen en accelereren. Dit gaat op een lichtere fiets echt sneller. Als je fiets op een vlakke weg eenmaal rolt vallen de verschillen grotendeels weg. Het gewicht van je fiets maakt voor de vakantiefietser, op het geheel, dus minder uit dan je denkt….

Het is meestal verstandiger om twee kilo gewicht op je bagage, of jezelf, te besparen dan op je vakantiefiets.

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED