opc_loader

Lady`s only

vrouwen en fietsen

Vrouwen fietsen anders dan mannen...

Vrouwen kletsen graag onderweg, hebben geen zin om bij elk plaatsnaambord onderweg een sprintje te trekken en voelen er al helemaal niks voor om iedere dag weer 100 kilometer te fietsen zonder gezellige pauzes en leuke onderbrekingen. Vrouwen ergeren zich aan versnellingen die het niet goed doen, lekke banden, en fysieke ongemakken zoals zere handen, rug of billen.  

Fietsen moet vooral leuk zijn: lekker buiten, een fiets waar je niet aan hoeft te sleutelen en vooral: zeg maar dag tegen je cellulitis en hallo tegen je waanzinnig strakke bruine benen.

Welke fiets past bij mij?
Bij een ideale fietsvakantie hoort een ideale fiets. Geen standaard fiets dus, maar een fiets op maat. Begin met het vaststellen wat voor soort fiets je zoekt en wat het budget is. Wil je graag een damesframe? Wil je volledige bepakking mee kunnen nemen of zijn twee achtertasjes voldoende? Wil je goed licht omdat je je fiets ook voor woon-werk verkeer wilt gebruiken? Rohloff of Pinion versnellingsbak voor probleemloos schaken? Velg of schijfremmen? Denk dan pas na over: stuur, tassen, dragers, wielen en banden. Deze zijn relatief goedkoop makkelijk te wisselen.
De verkeerde maat is een kwelling. Koop dus nooit een aanbiedingsfiets in de vereerde maat. Je kunt een iets te kleine fiets wel een beetje oprekken met een andere stuurvoorbouw en een langere zadelpen, maar te hoog of te lang geeft in de toekomst problemen in de vorm van een zere knie, nek en/of schouders.

En een fiets heeft onderhoud nodig, zorg dus dat dat nu of in de toekomst geen problemen op gaat leveren. Kies voor duurzame onderdelen zodat je geen stukken krijgt onderweg. Zelfs een lekke band hoeft niet meer tegenwoordig!

Wat moet ik aan....
Toen ik de eerste keer sportief ging fietsen wilde ik niet direct ‘echte’ fietskleding kopen en aantrekken. Ik zag sportievelingen in hun strakke outfit met zeemen in hun broek voorbij komen maar dat was niets voor mij.... Dacht ik tot ik een keer een fietsbroek kocht. Ik leerde vervolgens snel de voordelen van comfortabele fietskleding; een goede broek, een (thermo)shirt en fietssokken zijn  essentieel voor een lekkere fietstocht. Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt die speciaal voor vrouwen ontwikkeld zijn; de juiste zeem, het juiste shirt en ook nog eens een leuk design.

Zadelpijn
Het is misschien een beetje een inkoppertje, maar zadelpijn begint bij je zadel. Bij een diepere zit hoort een smaller zadel, en hoe langer je fietst hoe harder je zadel moet zijn. Een te zacht zadel geeft op lange ritten problemen omdat dit bloedvaten afknelt en te warm wordt. Wie nu hoopt dat wij altijd gelijk het ideale zadel voor je hebben moeten we teleurstellen. Welk zadel bij jouw ‘onderkant’ past, is namelijk heel persoonlijk. Het hangt o.a. af van de breedte van je zitbotjes en je houding op de fiets. Maar we hebben veel ervaring, dus kunnen je wel goed adviseren. En let op, ook het verwijderen van het schaamhaar zorgt vaak voor zadelpijn!

 Of een Roze santos.......
Een roze Santos fiets met paarse letters, het kan..........

Waarom fietsen vrouwen langzamer dan mannen?
Het hart en de longen zijn kleiner. De hoeveelheid bloed is minder. De longen zijn kleiner. Het gehalte hemoglobine (nodig voor het zuurstoftransport) is kleiner. De hoeveelheid spiermassa is kleiner: zo'n 30 procent. Het maximale zuurstofopname is bij mannen 15 tot 25 procent hoger. Vrouwen hebben een lagere anaerobe drempel. Ook de maximale spierkracht is minder. Het vetpercentage is bij vrouwen hoger. Maar vrouwen schakelen wel een stukje sneller over op vetverbranding. Dit betekent dat hoe langer de afstand hoe dichter de vrouwen de mannen benaderden.  

En mannen: door de menstruatiecyclus kunnen vrouwen in bepaalde periodes vermoeider zijn. Vrouwen kunnen wat meer last hebben van emotionele pieken en dalen.

Vrouwen fietsen anders dan mannen...

Het lijkt zo simpel, banden oppompen en fietsen maar.
Toch zorgt het juist oppompen van je banden voor meer comfort en grip. Maar hoeveel lucht moet er nu in? Dat hangt af van het soort band, de druk die de fabrikant adviseerd staat op de zijkant van de band. De bandenspanning wordt in ‘bar’ weergegeven. En vergis je niet: als je een tijdje niet gefietst hebt is je bandenspanning vaak te laag geworden!

De vrouw met de hamer
Ken je dat? Ben je heerlijk aan het fietsen en ineens zit je helemaal stuk.  Dit is de bekende hongerklop. Of in wielertermen de ‘man/vrouw met de hamer tegen komen`. Je bent ineens niet meer vooruit te branden. Dit komt omdat je lichaam je gehele voorraad suikers heeft gebruikt, je gaat over van koolhydraat naar vetverbranding. De symptomen van een hongerklop kunnen zijn: trillen, hevig transpireren, krachteloosheid en een knorrende maag. De oplossing is gelukkig leuk.  Om dit te voorkomen moet je zorgen dat je goed eet voordat je op pad gaat en niet met een lege maag.  En als je langer gaat fietsen dan twee uur, ga lekker een bakkie drinken mét appeltaart Want het leuke van veel fietsen is dat je lekker in je vel zit én lekker kan eten

Gewichtverliezen
Fietsen is een fantastisch leuke manier om aan sport te doen en de conditie te verbeteren. Bovendien geldt dat je door te fietsen kunt afvallen. Al deze factoren hebben fietsen heel populair gemaakt. Zelfs als je dagelijks een kleine afstand fietst, heeft dat al invloed op je gezondheid en je stofwisseling. Twintig minuten per dag fietsen is al genoeg en is leuk en ontspannend om te doen.

Activiteit

Verbruik/uur

Verbruik iemand van 60kg/uur

Slapen

0,93 kcal

56kcal

Zitten

1,04 kcal

62 kcal

Staan

1,20 kcal

72 kcal

Huishoudelijk werk

2,00 kcal

120 kcal

Tuinieren

4,00 kcal

240 kcal

Traplopen

6,00 kcal

360 kcal

Wandelen (3km/u)

2,50 kcal

150 kcal

Wandelen (6km/u)

5,00 kcal

300 kcal

Zwemmen (rustig)

4,00 kcal

240 kcal

Zwemmen (20 min/km)

11,00 kcal

660 kcal

Fietsen (20km/u)

8,00 kcal

480 kcal

Fietsen (25km/u)

10,00 kcal

600 kcal

Fietsen (30km/u)

13,00 kcal

780 kcal

Fietsen (35km/u)

17,00 kcal

1020 kcal

Fitness (normaal)

4,00 kcal

240 kcal

Fitness (zwaar)

9,00 kcal

540 kcal

Speciaal voor de nieuwsgierige mannen:

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED