opc_loader

Wensenlijst


Santos fietsen nieuws en ontwikkelingen 2021

santos-nieuwe-e-bike-lage-instap-2022

Hier al het actuele nieuws en updates 2021 van SantosBikes.

Santos maakt al meer dan 15 jaar unieke fietsen: vakantiefietsen, sportfietsen, toerfietsen en elektrische fietsen. En de ontwikkelingen staan niet stil!

Previeuw E-bike met lage instap

Bij Santos is het doel om de best mogelijke fiets te bouwen voor elke fietser. Dat geldt ook voor hun E-bikes. Inclusief de extra kracht die je op elk bepaald moment nodig hebt. Altijd geschikt voor je individuele behoeften. Steeds meer mensen vragen om een E-bike met een lage instap. Daarom is Santos bezig met de ontwikkeling van een Santos-waardige variant. Hierboven het prototype. Productie eind 2021, begin 2022.

Titanium frames

Titanium is een prachtig materiaal om fietsframes van te maken. Waarom? Daar heb ik al eerder een Blog over geschreven. Santos is bezig met het ontwikkelen van een standaard titanium frame. Iets tussen een TM3+ en een 4.29 in.  Nu kunnen bestaande frames alleen nog op aanvraag. Custom per stuk. Meerprijzen zijn ongeveer 2700 euro voor Rohloff en 3600 euro voor Pinion. Levertijd? Tja, ik heb een TM3+ voor mezelf in bestelling staan sind mei 2020............. Je krijgt wel een tijdelijk aluminium frame in bruikleen.

Nieuwe voorvorken voor 4.29, Cross-Lite en 2.9.

Voor de 2.9 is er een nieuwe, 59mm strakke voorvork die mooi aansluit op het frame. Deze vork heeft bevestigingspunten voor Magura velgremmen én schijfremmen. Hou er wel rekening mee dat deze vork geen nokken heeft om een Lowrider te monteren! Deze vork past ook in een 4.29 of Cross Lite maar dan steekt het frame 1.5mm over de rand van het kroonstuk uit. Weinig zichtbaar, maar niet mooi gelijk zoals met de nieuwe Adventure vork.

Eigenschapen 2.9 vork:

 • Velgremnokken op twee verschillende hoogtes 27.5/28", géén Firm-Tech en géén Disc!
 • Geen nokken voor Lowrider
 • Aluminium
 • Tapered
 • Son SL
 • Spatbord
 • Verlichting

Er komen twee nieuwe adventure voorvorken met veel  bevestigingspunten voor BikePacking tassen, Santos XL bidonhouders of een lowrider.

Er komt een adventure vork in 59mm (voor in de 2.9) en 62mm (voor in de 4.29 en de Cross Lite). Zo kun je een bikepacking variant maken van al deze frames.

Eigenschappen adventure vorken:

 • Disc-only!
 • Bike-packing nokken links en rechts, ook geschikt voor lowrider.
 • Aluminium
 • Tapered
 • Son SL
 • Spatbord
 • Verlichting

De versie voor de 4.29 en de Cross Lite komt eind april, die voor de 2.9 ergens van de zomer.

Speciaal voor de adventure vorken hebben ze bij Santos stevige en waterdichte Drybags ontwikkeld, een bagagezak met een inhoud van 4,5 liter. Een drybag heeft een diameter van 14 cm en een hoogte van 40 cm. Van die 40 cm gaat een paar cm af omdat je die nodig hebt om de tas te sluiten. Dat gebeurt met een rolsluiting. Aan één kant heeft de Drybag een helder zilveren reflecterende streep zodat je deze ook naar achteren kan plaatsen als je minder gezien wilt worden.

Om de tassen aan de fiets te bevestigen heb je twee opties, spanbanden of de Santos alleshouder. Aan één zijde heeft de Santos Drybag lusjes waar je bijna over de hele lengte spanbandjes door kan halen. Daarmee kun je elk plekje van je fiets gebruiken om de Drybags te monteren. Favoriet zijn de voorvork, de schuine buis, onder aan het zadel en de achtervorken. Of gebruik 'm met de Santos Alleshouder. En van die Alleshouders passen er dan weer twee op de nieuwe Santos Adventure voorvork.

Deze nieuwe Santos Adventure vaste voorvork zit nu standaard op de Santos modellen Cross Lite, 4.29 Mountainbike, de SUB en als optie op de Travelmaster 2.9. Hij is gemaakt van aluminium en heeft veel nokjes. Zo kun je zelf bepalen wat én hoe je je bagage aan de vork vast maakt.
Zo passen er twee Santos alleshouders op, de Orlieb FORK-PACK of een lowrider, als je tassen mee wilt nemen.
De Adventure vork is geschikt voor SON SL, een  stekkerloze naafdynamo. Ook passen er spatborden op en zit aan de voorkant zit een nokje voor de lamphouder.


Nieuwe achterdrager: TravelRack wordt AdventureRack

Het Santos AdventureRack is een nieuwe achterdrager ontwikkeld door en voor Santos. Minstens net zo sterk als het huidige TravelRack en ook met beschermd achterlicht. De drager is bovenop wat smaller geworden. Dit oogt inderdaad mooier en sportiever.  De draagstang waar de tassenhaken op komen zijn van RVS zodat deze niet gaan roesten als de lak eraf gaat op de plaats waar je tassen altijd hangen. Ook alle bevestigingspunten voor spatbord en achterlicht zijn van RVS. Het praktische handvat zit er nog steeds, is alleen plat geworden. Deze adventure drager is Made in Holland, lekker duurzaam. Prijs 159 euro.

Nu te bestellen voor 149 euro.Nieuwe Lowrider, de Santos TwinRack

Als antwoord op zeer slechte leveringen van Tubus heeft Santos een eigen “Duo” voordrager gemaakt. Het resultaat is de TwinRack, een mooi gestroomlijnde en sterke bagagedrager. De tassen hangen laag aan de drager voor meer stabiliteit. De drager wordt net als het AdventureRack gemaakt in Nederland.
De TwinRack is vrijgegeven voor 2 x 7,5 kg.

De universele maatvoering zorgt ervoor dat de TwinRack ook gemonteerd kan worden op alle andere fietsen met een dubbele bevestigingsnok op de voorvork. Dus op alle idworx fietsen

Nu te bestellen in de eerste versie, draagstang nog géén RVS, voor 109 euro.

Custom kleuren

Je kan nu ook voor een custom kleur kiezen tegen een meerprijs van 199 Euro.
De standaard kleuren blijven gelijk, zonder meerprijs.
Er komen ook “officiële” optionele kleuren zoals hier de kleur Cool Petrol.

 

Terug

07-10-2021 om 08:10:18 door Peter Verelst

Is er al evolutie in de ontwikkeling van het standaard titanium frame ? Wordt dit misschien aangekondigd tegen de fiets en wandelbeurs in feb 2022 ? Al enig zicht op timing ?

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.